De 5 basisprincipes van Yoga in Aandacht en Eenvoud

Wat is Yoga in Aandacht en Eenvoud? Dit zijn de 5 basisprincipes:

1  Pad van eenvoud

We zijn in ons leven enigszins verleerd wat voelen is. Het denken – de ratio – heeft het overgenomen. In de eenvoud van de oefeningen leer je simpelweg weer te voelen; het voelend in aandacht zijn. Zo ontdek je wat jouw mogelijkheden zijn.

2  Volledige aandacht

Door in volledige aandacht yoga te beoefenen, doe je helemaal wat je aan het doen bent: op zo’n moment laat je je door niets afleiden. Zo kom je uit je hoofd en in je lijf. Je ervaart jezelf; het ‘nu’ oftewel ‘het zijn’.

3  Wisselwerking

Je ontdekt dat er altijd een wisselwerking is tussen lichaam, ratio en adem. Bij dit proces is het volgen van de adembeweging en hiermee vertrouwd raken, van wezenlijk belang: het is je verankering.

4  Observeren met een open aandacht

Vaak hebben we de neiging om datgene wat we voelen en ervaren te willen verklaren, ontkennen of beoordelen. Hierdoor beperken we onszelf en blokkeren we een open aandacht van waarin alles er mag zijn. Door dit met een open aandacht te observeren, ontdek je hoe deze processen bij jou lopen.

5  Met vriendelijkheid en zachtheid

Leer met vriendelijkheid en zachtheid en zonder oordeel naar jezelf te kijken. Laat met rust en een liefdevol leren toe, dat wat zich aandient. Alles mag er zijn: het positieve en het negatieve. Gewoon omdat dit alles bij het leven hoort!