Locatie Landgoed Slangenburg

Slangenburg 11

Slangenburg2

Slangenburg1

Een plaats van rust, bezinning en ontmoeting.

Kasteel Slangenburg en het landgoed Slangenburg dateren uit de late Middeleeuwen. Als beheerder van dit gebied probeert Staatsbosbeheer de waardevolle historische structuur te handhaven en waar mogelijk te herstellen. Het park rondom het kasteel behoort tot de best bewaarde voorbeelden van de Nederlandse tuinaanleg uit de zeventiende eeuw. Het werd in 1679 geheel in de toen toonaangevende formele parkstijl aangelegd door Generaal Frederik Johan van Baer. De kenmerken van deze stijl, strakke rechte lijnen met een geometrisch patroon, zijn goed bewaard gebleven.

Zo is er een ruim 1 km lange oprijlaan met aan weerszijden in elkaars spiegelbeeld twee vierkante vijvers. De kaarsrechte oprijlaan staat bijna loodrecht op een enorm lanenstelsel in de vorm van een dubbel trapezium, die beplant zijn met statige beuken en eiken. In tegenstelling tot de meeste landgoederen in Nederland is de parkstijl van de Slangenburg door de eeuwen heen nauwelijks veranderd. Slechts de achtertuin van het kasteel werd in 1799 omgevormd tot een landschapstuin en aan de voorkant verrees begin deze eeuw een hertenkamp. In de landschapstuin staan prachtige bomen, zoals een oude tulpenboom en drie enorme rode beuken. De leeftijd van deze indrukwekkende reuzen wordt op circa 300 jaar geschat. Andere opvallende landgoedelementen zijn de begraafplaats van de familie Passmann, de laatste particuliere bewoners van de Slangenburg, en de St. Willibrords Abdij.

Samen rijden

Gezien de doorgaande stijging van de brandstofprijzen en treinkosten willen wij graag meekijken naar de mogelijkheden om samen te rijden, zodat je in onderling overleg de reiskosten kunt delen. Als je met een eigen auto komen en je kunt iemand mee laten rijden, laat ons dat dan svp even weten. En als je geen eigen vervoer hebt en graag mee wilt rijden laat dat dan bij je boeking weten. Dan onderzoeken wij de mogelijkheden en brengen jullie met elkaar in contact.

Komende uit de richting Utrecht/ Arnhem

Vanaf Utrecht volg je de A12 richting Arnhem. Nabij Arnhem blijf je de A12 volgen, richting Oberhausen. Je verlaat de A12 bij knooppunt Ouddijk, richting Doetinchem. Je volgt nu de A18 tot afslag 4, Doetinchem Oost/Terborg. Je rijdt aan het eind van de afslag linksaf de stad in richting Centrum/Zelhem/Crematorium. Bij de eerstvolgende stoplichten ga je rechtsaf richting Zelhem/crematorium. Na de spoorwegovergang ga je bij de stoplichten rechtsaf de J.F.Kennedylaan op richting Zelhem/Ruurlo. Bij de volgende stoplichten sla je rechtsaf de Varsseveldseweg in richting Enschede/Lichtenvoorde/Zelhem/Ruurlo. Volg deze weg tot net buiten de bebouwde kom. Daar ga je rechtsaf richting Varsseveld/Winterswijk/Lichtenvoorde/Enschede. Dit is nog steeds de Varsseveldseweg.

De Varsseveldseweg rijd je af. Je passeert daarbij rechts een molen en je gaat rechtdoor bij de afslag crematorium/begraafplaats Slangenburg. Links passeer je een mechanisatiebedrijf en even later zie je een afslag naar links naar Halle/Slangenburg. Voor de abdij blijf je de Varsseveldseweg volgen, tot je, voor een scherpe bocht naar links, het bord ‘Abdij’ ziet staan. Je gaat naar rechts de onverharde Abdijlaan op. Let op het fietspad. Volg de bordjes ‘Abdij’ door het bos en je komt bij de abdij aan, waar je de auto kunt parkeren.

Indien je voor de abdij komt, moet je bij de linkerdeur in de portiek aan de voorkant aanbellen. Mocht je echter arriveren tijdens het getijdengebed (zie voor de tijden ‘Dagindeling’ op deze website of de deur van de kapel), neem dan de rechterdeur de kapel in en bel pas aan na het getijdengebed.

Je kunt ook Doetinchem vermijden en de A18 volgen tot aan Varsseveld. Aan het eind van de A18 ga je linksaf richting Westendorp. Enkele kilometers voorbij het dorpje Westendorp maakt de weg een scherpe bocht naar links en in de volgende bocht naar rechts bevindt zich weer de inrit naar de abdij, de Abdijlaan.

Openbaar vervoer

Vanaf het treinstation Doetinchem brengt de regiotaxi je naar de abdij. Je kunt de taxi oproepen via de telefoonzuil (van vroegere treintaxi) op het stationsplein. Wachttijd ong. 20 minuten.

Indien je met de bus wilt reizen neem je vanaf het busstation, gelegen naast het treinstation bus 74, richting Enschede/Groenlo.

Voor het kasteel stap je uit bij de halte ‘Kasteel Slangenburg’, recht voor het kasteel (waarschuw de chauffeur zo nodig). Vanaf daar loop je in ongeveer 25 minuten via het fietspad naast de Varsseveldseweg in oostelijke richting (je laat het kasteel achter je), Volg de bordjes ‘Abdij’.

St Willibrordsabdij – Abdijlaan 1 – 7004 Doetinchem
www.kasteelslangenburg.nl

 

Last Modified on 9 april 2016
Retraîtes